Bye-bye Belgia?

I tre måneder har jeg levd uten regjering. Nå har jeg oppholdt meg mye i Frankrike i denne perioden og der er det derimot ingen mangel på regjering. Landets nye hyperaktive president jobbet iherdig  både før, etter og i ferien, assistert av statsråder hjemkalt fra ferie.

Konstrasten mellom nabolandene Belgia og Frankrike er slående. 

       
Belgia hadde parlamentsvalg 10.juni og fortsatt har ikke landet noen regjering. Forhandlingene om en koalisjonsregjering er sporet av for lenge siden.

Språkstrid er ikke noe nytt i Belgia, som har tre offisielle språk. Det er flest flamsk- eller nederlandsktalende i regionen Flandern. Det er omtrent halvparten så mange  fransktalende i regionen Wallonia og så finnes det en liten tysktalende del. Men i motsetning til f.eks Sveits, så lever ikke belgierne side om side. Jeg jobber mye sammen med belgiere og få av dem sier at de føler seg belgiske. De føler seg enten flamske eller wallonske.  Ofte så svarer de at de føler seg europeiske.  Det er sjelden  at en flamsktalende gifter seg med en fransktalende, eller omvendt. Vanligvis både bor de og jobber i sine respektive språkområder. 
     
I Brussel er det omtrent 90 prosent fransktalende. Likevel må elever på Brussel-skolene lære nederlandsk som første fremmedspråk, fordi dette er en to-språklig region. Engelsk starter de med i 14-årsalderen. Ja, du leste riktig. Hatet mot nynorsken blant mange norske elever, er ingenting mot motstanden mot nederlandsk-timene. 
      
Valget ble vunnet av partier som ønsker større selvstyre for Flandern, den rikeste delen av Belgia. Landet er allerede en føderal stat, men valgvinnerne ønsker en statsreform som gir enda større selvstyre. Det har ført til at det nå snakkes åpent om en deling av Belgia. Det er ikke lenger tabu å snakke om Belgias død. 
 
Aviser har blogger hvor du kan snakke ut under temaet  Hva hvis vi skiller oss? En avis sendte journalister til Tsjekkia og Slovakia for å sjekke hva som skjedde da Tsjekkoslovakia forsvant. Kongen snakker om et land i krise. 
     
Kongefamilien er forresten en av de få institusjonene som fortsatt limer landet sammen, sammen med forsvaret og sjokoladen. 
         
Likevel virker det som om ryktet om Belgias død er noe overdrevet. Belgia er et lite land i Europa, og vil bli enda mindre hvis det deles opp. Idag har landet 12 av 255 stemmer i EUs råd og det er lite nok.  Et stridsspørsmål er også hvilken status skal Brussel ha - denne fransktalende enklaven midt inne blant flamsktalende kommuner.

Noen har foreslått at Wallonia, den fransktalende delen og den lille tyske delen, kan bli en del av Luxembourg. Et bittelite parti ønsker at de fransktalende blir en del av Frankrike.  Bare ett parti , det høyreekstreme Vlaams Belang, vil ha en folkeavstemning om deling av Belgia nå. En deling av Belgia vil også føre til store endringer for landets monarki, etter alt å dømme slutten på det. 
    
Debatten raser og vi er på vei inn i fjerde måned uten regjering.
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits