Ferie uten fri

Skolebarn i Frankrike og Belgia har bare noen få dager igjen av ferien før la rentrée, skolestarten på fransk. En to måneder lang ferie er snart slutt.
 
Ikke få av disse barna har vært på en stage, som ifølge ordboka betyr læretid. I  Norge drar også unger på speiderleir, korpstur eller annen feriemoro. Det som skiller norske ferieaktiviteter fra stages er at på stages er det viktigste mestring og læring.  De mest ambisiøse foreldrene sender gjerne barna på flere stages i ferietiden.

Familiens juniorlag var for noen år siden innom KiddyClasses, et firma i Brussel som arrangerer denne type ferieaktiviteter. I årets tilbud er slagerne russisk og kinesisk, under mottoet at dette kanskje er vanskelig å lære for deg som er voksen, men ikke for barna dine. 
 Du kan få egne kataloger hvor stages eller kurstilbud markedsføres, særlig de mest kostbare som gjennomføres på internat.  Språk, data(og da snakker vi ikke om å spille dataspill)  og musikk er noen av aktivitetene som tilbys på disse ferieskolene.
Sportslige stages er også populært. Alt fra tennis til fotball og seiling.  For riktig å understreke at dette er alvor og ikke bare lek, blir det gjerne utlevert vitnemål med karakterer ved kursets slutt.  Alt i fra mental innstilling til fysiske ferdigheter blir grundig vurdert, selv om du er langt under den alderen, hvor den norske skolen begynner å sette karakterer. Gjerne med utdeling av bestemannspremier også.
Det er en annen mentalitet i Frankrike og Belgia enn i Norge i forhold til å stille krav til barn. Mine barn har også gått på norsk fotballskole i ferien, men uten å komme hjem med karakterkort.  Med lang sommerferie er det ikke alltid like lett å sysselsette barn og ungdom.  Jeg tror neppe noen har vondt av litt ferieskole selv om skoleferien også skal brukes til å samle krefter til et nytt skoleår.  

Har norske barn det for slapt i sommerferien?
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31    
             


hits