Byen i mitt hjerte

193797-9

Brussels atomium - bedre enn Eiffeltårnet?


Brussel er en undervurdert by. Det har sine fordeler. Da blir den som en slags bortgjemt skatt. Likevel har jeg tenkt å avsløre litt av byens sjarm og hvorfor den er min favorittby.  Skikkelige storbyer har både trikk og metro og det har selvfølgelig Brussel.
I Brussel spiser du minst like godt som i Paris. Enten du langer i deg fete pommes frites med majones på gata eller du spiser en halvkilos hummer på Place Sainte Cathrine, så dannet du kan. Takket være en overrepresentasjon av lobbyister, eurokrater og andre som ikke betaler maten sin selv, holder byens restauranter et jevnt og høyt nivå. 
   
Brussel er grønn nok til å være hyggelig og har nok asfalt og betong til å tekkes en urbanist. OK, kvartalene rundt EU-institusjonene er skrekkelige. Makta er sjelden byggherre med smak. Dette oppveies av perler av noen hus i art nouveau-stil.  Første gangen jeg flyttet til Brussel (for 14 år siden) tenkte jeg med gru på at barna mine skulle vokse opp i denne falleferdige byen. Mye har skjedd siden den gang. Kvartaler er pusset opp. Byen er blitt trendy.  Ikke gjennomført vakker, men langt renere og med færre tiggere enn f.eks Oslo.  (Basert på min uvitenskapelige iakttagelse). 

   
Byen er Europas hovedstad stort sett bare i uka. I helgene er møtedeltagerne reist hjem, og vi andre kan nyte byen i fred og ro.  Det gir også andre fordeler. Prisen på luksushotellene dumpes (vi snakker fem stjerner). Det er nesten så fastboende fristes til å sjekke inn på spa . 
 
La gå at London er shoppingbyen. Men nå ser Europas handlegater stort sett like ut, med de samme kjedene uansett om det står Oxford Street eller Rue Neuve på gateskiltet. Brussel byr på de samme designere som Paris og London. I tillegg de aller nyeste og hippeste, de som har vanskelige flamske navn.  
   Jeg mener Brussel slår New York, Oslo, London, Roma, Bergen, Paris,  Warsawa osv.  Og nå har jeg ikke engang nevnt sjokoladen. Mmmmmh.

Kommentarer:

Postet av: Sonya Bærem
Jeg kommer til å følge med på bloggen din! Jeg skal til Brussel om tre uker, med Universitetet i Bergen. Vi skal besøke parlamentet og nato basen. Gleder meg vilt! Gruppen som skal reise er 60 elever på Europastudier.

Hilsen Sonya
27.feb.2007 @ 22:52
Postet av: elins
God tur til Brussel! Hyggelig at det er noen jenter også som blogger. Jeg har inntrykk av at gutta er mest aktive. Alle er velkommen på min blogg, både unge og eldre, kvinner og menn.
28.feb.2007 @ 09:13 URL: http://elins.nettblogg.no
Postet av: HC
Jeg har vært i Brussel én gang og det endte med at jeg tatt for å være en hooligan og måtte sitte 18 timer på glattcelle. Makan til møkkaby skal du lete lenge etter.

Link: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=5483089

HC
Postet av: elins
Jeg har full forståelse for det. Vanskelig å bli glad i en by du ser fra innsiden av en glattcelle!
28.feb.2007 @ 10:08 URL: http://elins.nettblogg.no
Postet av: Thomas
Har selv bodd noen år i Brussel og savner det veldig. Synes det er verdt å nevne hvor sentralt Brussel er også. Setter man seg i bilen og kjører 1,5 time er man enten ved kysten eller i et annet land. Det gir gode muligheter for impulsturer til f.eks Paris.
Savner også alle restaurantene, det er hyggelig når man selv etter tre års fravær kan komme inn på en av favorittrestaurantene (definitivt ikke en fancy sak) og fremdeles bli gjenkjent av servitøren og bli loset bort til vårt "faste" bord :-) ...hm.... mulig at vi har tipset litt mye til han tidligere, men, men...
28.feb.2007 @ 10:13
Postet av: AC
Jeg elsker Brussel! Reiser ofte en langhelg dit. Finner alltid mye lekkert i klær og sko. Spiser alltid godt (fransk kjøkken, men tyske porsjoner). Og ja, for en hyggelig pris bor man på 5-stjerners hotell midt i smørøyet. Blir alltid like svimmel av beundring over hvor vakker Grand Place er. Førstegangsbesøkende bør ta en tur med en av sightseeingbussene for å få oversikt over byen og se hvor forskjellige kvartalene er. Åh, nå fikk jeg lyst til å reise dit med én gang...
01.mar.2007 @ 11:37
Postet av: Wouter
Hei,
Som nederlender som bor i Brussel i mange år (og som forsøker desperat å lære flott norsk) var jeg fornøyd med å lese din positive kommentar om Brussel.
Men gode humøren og humoren min forsvant da jeg leste at eurokraten (som jeg) aldri betaler for maten sin. Tullprat, heter det, ikke sant ? Når du kommer til Brussel, inviterer jeg på lunsj - jeg spanderer - for å snakke om norsk TV, om EU og om tullprat. OK ? :-)
04.mar.2007 @ 01:18
Postet av: elins
Enig. Det var vel å ta litt drøyt i.
05.mar.2007 @ 19:15 URL: http://elins.nettblogg.no
Postet av: Øystein Løwer
Sjokolade! Belgisk sjokolade!
Du nevnte det så vidt, men det fortjener litt spalteplass selv om det ikke er et brennhett politisk tema.
Kan du ikke skrive en ordentlig sjokoladeblogg en dag? Er det ikke litt merkelig at lille Belgia er verdensmester inne sjokoladekunst?
Har det en sammenheng med at Belgia importerte kakao fra Kongo da det lille kongeriket hadde kolonimakt over landet?
Og - mens vi snakker om luksusvarer... Hvorfor er Antwerpen Verdens diamanthovedstad?

Hilsen Øystein.
12.mar.2007 @ 13:18
Postet av: Brugde
- - og i ett av hjørnene på Grand Place er det en kaffebar med en innehaver som har studert i Oslo og som snakker flytende norsk!
20.mar.2007 @ 09:32
Postet av: Sonya Bærem
Hei!

Nå har jeg vært i Brussel, og det ga mersmak. Ble tatt fantastisk imot av det vest norske brusselkontoret, og guidet til EU parlamentet, kommisjonen, og også Nato hovedkvarter. Elsket Grand Plass, og shoppet som en gal. Likte ikke belgiske vafler spesielt godt.
Kommer definitivt til å reise dit igjen!
Sonya
06.apr.2007 @ 21:12
Postet av: Onlineaviser
Aviser, tidsskrifter, magasiner, blader, nyheter med mer fra Norge, Sverige, Danmark og andre deler av verden - her finner du alt på ett sted!
Fint om du kunne tenke deg å ha en lenke til www.onlineaviser.no på bloggen din. Takker på forhånd!
10.aug.2007 @ 12:23 URL: http://www.onlineaviser.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4483362
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits