Røde damer

Velkommen til min blogg!  En av de største og viktigste sakene jeg kommer til å jobbe med i vår er det franske presidentvalget. Derfor starter jeg bloggen min med det.

Segolene RoyalSegolénè Royal, det franske sosialistpartiets presidentkandidat, får meg til å tenke på Kristin Halvorsen.

- Ikke bare fordi de begge stiller i røde, raffe dressjakker, som kvinner gjerne gjør, når de vil skille seg ut fra den mørke hop i TV-debatter. 

-  Ikke bare fordi de begge har en forkjærlighet for uttrykk som ”unga våre”.  Vel, riktignok snakker Royal et velpleid fransk, som ikke må forveksles med SV-dialekten til Halvorsen, men begge trekker politikken inn i privatsfæren og spiller på sine roller som omsorgspersoner og mammaer.  

-  Og slettes ikke fordi Royal også har sitt eget lag av ”museumsvoktere” i partiet, bare at i Frankrike kalles de ”elefanter”.  En rase som kan stelle til adskillig bråk, men som også tar vare på partiets sjel.  Nei, de likner fordi den politiske oppskriften for å løse problemer er ganske lik. Royal har alltid ligget langt til venstre i den økonomiske politikken. 
Kristin Halvorsen
To måneder før første runde av det franske presidentvalget har Royal lagt fram et program for å tekkes velgere godt til venstre. Hun er raus med pengene.  Løftene er dyre.

Det får meg til å tenke på hvor mange ganger vi norske journalister har regnet på valgløfter og partiprogrammet til SV, som også er raus med bruk av Statens penger.

Royals løfter vil ikke senke Frankrikes rekordhøye statsgjeld.  Et land som fortsatt sliter med nesten ti prosent arbeidsledighet og forgangen storhet. 

På ett område skiller de to kvinnene seg fra hverandre. Jeg kan ikke huske å ha hørt nåværende finansminister Kristin Halvorsen klage over at hun er blitt dårlig behandlet av politiske motstandere fordi hun er kvinne.

-  Ingen ville satt spørsmåltegn ved kompetansen til en mann med min erfaring, sa Royal denne uka

Hun har vært  minister tre ganger.  Dessuten er det en annen sak som skiller: Lite tyder på at Halvorsen blir president med det første. Til tross for ras på meningsmålingene har Royal fortsatt mulighet til å bli Frankrikes første kvinnelige president. 

- Hva er den rette politiske oppskriften for Frankrike?
-  Behandles kvinnelige og mannelige politikere likt?
-  Blir Royal Frankrikes første kvinnelige president?  

Kommentarer:

Postet av: Programsekretariatet
Fin blogg!

Ante riktignok ikke at Kristin Halvorsen var en del av det franske valget ;-) Blir spennende å se omtalen av Sarko og ?? - (hm vanskelig kanskje å få til noe om blå menn - er liksom ikke helt den samme matchen der/her).

Hvoromalltinger, lykke til med blogginga!
23.feb.2007 @ 15:47 URL: http://hoyre-programblogg.blogspot.com/
Postet av: ?
De får vente. Har ingenting i mot en kvinne, men en sosialist... nei, takk.
23.feb.2007 @ 15:48
Postet av: elins
Svar til Programsekretariatet

Bare vent, det kommer en om Sarko. Han har ligget lavt i det siste og tjener tydeligvis på det.
23.feb.2007 @ 15:57 URL: http://elins.nettblogg.no
Postet av: Berta
Takk for en fin blogg, den er både morsom og interessant å lese. Men slutten henger kanskje ikke helt på greip med spørsmålstegnene? Stå på med valget i Frankrike, det er kjempespennende at en så spennende kvinne er i tet!
23.feb.2007 @ 18:04
Postet av: ?
Det jeg lurer på er hvilke deler av befolkningen som liker Royal. Dette blir spennende!
25.feb.2007 @ 11:47
Postet av: Lat
Det er tydelig at ingen av kommentatorene (eller Elin Sörsdal selv) bor i Frankrike, for det er ingen sjanse for at Frankrike fàr en kvinnelig president. Royal er med i kampen, men hun har ingen mulighet for à vinne, dessverre. Det kunna ha vaert artig med en kvinnelig president, men man mà tenke pà at Frankrike ikke har noen tradisjon for det vi kaller demokratiske valg - det eneste det handler om er makt og kontakter, og folkets interesser er kun kampanjefôr, sà fort regjeringen og presidenten er pà plass, er det kun deres egne interesser som teller. Og det er ikke bare et problem pà nasjonalt , men ogsà à lokalt plan, noe som gjör at vanlige mennesker vanskelig har adgang til politiske poster. Det er synd at den skandinaviske modellen ikke kan tilpasses Frankrike, men uheldigvis mangler folket tillit til poitikere og systemet...
25.feb.2007 @ 15:54
Postet av: elins
Meningsmåling fra søndag 25.2: Ifop for Le Journal du Dimanche. Nicolas Sarkozy (28 %) Segolénè Royal (28%), Francois Bayrou(17%) og Jean-Marie Le Pen (11,5%). Her blir velgerne spurt om hva de vil stemme i første runde. Hvis velgerne blir spurt om Royal og Sarkozy i andre runde er tallene slik: Sarkozy (50,5%) og Royal (49,5%). Sentrumskandidaten Bayrou har den siste tiden klatret oppover på meningsmålingene og vinner velgere både fra høyre- og venstresiden.

Kommentar til Lat: Ja, det franske samfunnet og spesielt det politiske miljøet er preget av en helt annen elitisme enn vi er vant til. Men jeg vil ikke kalle franske valg udemokratiske.
26.feb.2007 @ 09:14 URL: http://elins.nettblogg.no
Postet av: Nadreas
Frankrike trenger sannsynligvis mer Sarkozy enn Royal for øyeblikket. Landet holder på å rote (kommer ikke på noen bedre beskrivelse) seg ut av et vanvittig byråkratisk system. Store deler av landet er handlingslammet og byråkratisk fremdeles, men det går rette veien. Sarkozy har vært en god statsminister og blir en enda bedre president.
26.feb.2007 @ 14:02
Postet av: Onlineaviser
Aviser, tidsskrifter, magasiner, nyheter fra Norge, Sverige, Dannmark og andre deler av verden ? Alt på ett sted!
06.aug.2007 @ 20:48 URL: http://www.onlineaviser.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4315254
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits