Bye-bye Belgia?

I tre måneder har jeg levd uten regjering. Nå har jeg oppholdt meg mye i Frankrike i denne perioden og der er det derimot ingen mangel på regjering. Landets nye hyperaktive president jobbet iherdig  både før, etter og i ferien, assistert av statsråder hjemkalt fra ferie.

Konstrasten mellom nabolandene Belgia og Frankrike er slående. 

       
Belgia hadde parlamentsvalg 10.juni og fortsatt har ikke landet noen regjering. Forhandlingene om en koalisjonsregjering er sporet av for lenge siden.

Språkstrid er ikke noe nytt i Belgia, som har tre offisielle språk. Det er flest flamsk- eller nederlandsktalende i regionen Flandern. Det er omtrent halvparten så mange  fransktalende i regionen Wallonia og så finnes det en liten tysktalende del. Men i motsetning til f.eks Sveits, så lever ikke belgierne side om side. Jeg jobber mye sammen med belgiere og få av dem sier at de føler seg belgiske. De føler seg enten flamske eller wallonske.  Ofte så svarer de at de føler seg europeiske.  Det er sjelden  at en flamsktalende gifter seg med en fransktalende, eller omvendt. Vanligvis både bor de og jobber i sine respektive språkområder. 
     
I Brussel er det omtrent 90 prosent fransktalende. Likevel må elever på Brussel-skolene lære nederlandsk som første fremmedspråk, fordi dette er en to-språklig region. Engelsk starter de med i 14-årsalderen. Ja, du leste riktig. Hatet mot nynorsken blant mange norske elever, er ingenting mot motstanden mot nederlandsk-timene. 
      
Valget ble vunnet av partier som ønsker større selvstyre for Flandern, den rikeste delen av Belgia. Landet er allerede en føderal stat, men valgvinnerne ønsker en statsreform som gir enda større selvstyre. Det har ført til at det nå snakkes åpent om en deling av Belgia. Det er ikke lenger tabu å snakke om Belgias død. 
 
Aviser har blogger hvor du kan snakke ut under temaet  Hva hvis vi skiller oss? En avis sendte journalister til Tsjekkia og Slovakia for å sjekke hva som skjedde da Tsjekkoslovakia forsvant. Kongen snakker om et land i krise. 
     
Kongefamilien er forresten en av de få institusjonene som fortsatt limer landet sammen, sammen med forsvaret og sjokoladen. 
         
Likevel virker det som om ryktet om Belgias død er noe overdrevet. Belgia er et lite land i Europa, og vil bli enda mindre hvis det deles opp. Idag har landet 12 av 255 stemmer i EUs råd og det er lite nok.  Et stridsspørsmål er også hvilken status skal Brussel ha - denne fransktalende enklaven midt inne blant flamsktalende kommuner.

Noen har foreslått at Wallonia, den fransktalende delen og den lille tyske delen, kan bli en del av Luxembourg. Et bittelite parti ønsker at de fransktalende blir en del av Frankrike.  Bare ett parti , det høyreekstreme Vlaams Belang, vil ha en folkeavstemning om deling av Belgia nå. En deling av Belgia vil også føre til store endringer for landets monarki, etter alt å dømme slutten på det. 
    
Debatten raser og vi er på vei inn i fjerde måned uten regjering.

Kommentarer:

Postet av: Laurent
Motstanden mot aa laere flamsk blant frankofone belgiere er velkjent, og en kilde til voldsom irritasjon hos flamlendere flest:
En ting er at de ikke behersker nederlandsk selv om de bosetter seg i de flamske forstedene til Brussel. Istedet for aa laere spraaket, presser de paa for aa innlemme disse omraadene i Brussel.
Et annet moment er at behovet for arbeidstakere som behersker nederlandsk er skrikende, samtidig som arbeidsledigheten er mer enn dobbelt saa hoey i Wallonia og ikke minst i Brussel, sammenlignet med i den nederlandsktalende regionen.
Det som da kanskje irriterer flamlendere mest er at de betaler hoeye skatter over det foederale budsjettet som brukes til aa dekke opp for en sjeneroes (og livslang) arbeidsledighetstrygd, som altsaa for en stor del forbrukes i Wallonia og Brussel.
I Wallonia som har et mer Sosialistisk tyngdepunkt maner politikere til solidaritet over spraakgrensene, i hvertfall naar det er snakk om aa skaffe tilveie foederale inntekter. At wallonske politikere er rammet at en rekke kurrupsjonsskandaler ved bruk av skattepenger blidgjoer ikke flamingene noe saerlig.
Haaper dette balanserer intrykket litt. Beklager omskriving av skandinaviske tegn.
11.sep.2007 @ 14:09
Postet av: Per Berge
Kansje vært på sin plass å nevne det faktum att den største andelen ikke-vestlige har nærmest innvadert Brussel og nevnte Wallonia.
Borgermesteren i Brussel er jo totalt umyndigjort av denne regionens muslimske befolkning så kansje ikke så rart etniske Belgiere vil løsrive seg fra denne byens sløseri med både vestlige verdier og penger skapt av særlig de Nederlandsktalende?
Hvem som snylter på hvem bør vel være innlysende vil jeg mene. Belgia ER ett tilbakelagt kapittel. Nederland vil bli det neste.
11.sep.2007 @ 14:39
Postet av: Espen
-Kongefamilien er forresten en av de få institusjonene som fortsatt limer landet sammen, skriver TV2 korrespodent i Brussel.
Ja vel?
Hvor har hun nå det ifra. Synes hun bør gjøre leserne oppmerksom på at det ikke bare er Vlaams Belang som er imot luksusen til de såkalte kongelige. Hvis noen trodde vi hadde en debatt om kongehusets medlemmer og deres gjøre og laden her hjemme, sjekk hav som sies i Belgia!
men man skal vel ikke skrive negative ting om det norske kongehusets nærmeste familie?
11.sep.2007 @ 15:53
Postet av: ?
Du har helt rett, Espen. I Belgia er ikke kongefamilien skjermet fra negativ presseomtale på noen som helst måte. Men jeg trenger et helt innlegg for å skrive om kongefamilien, som faktisk er en av de få felles institusjonene for hele landet; Flandern, Wallonia og Brussel. Noen annet er at de kongelige slettes ikke er like populære, spesielt ikke i Flandern. Men følg med, snart kommer det et innlegg om de kongelige i Belgia.
12.sep.2007 @ 10:49
Postet av: dolf aarlnd
kongefamilien som holder landet sammen??her er de bar e skandale etter skandale me feks prins laurent som har brukt penger fra marinen til og pusse opp eget hus,men han viste ingenting om de enda han bodde i huset...naar de skal sies er vlaanderen vel den mest rasistiske del av belgia,vlaams belang har en enorm oppslutning.de kan ikke gaa saa lenge faar dette miniputtlandet deles,
12.sep.2007 @ 20:50
Postet av: Espen
Kongelige skandaler: Har en annen artig historie som TV2s medarbeider kunne skrive om?
Og den går på hvordan kronprinsen ble student på Harvard eller Yale. Husker ikke helt i farten.
Men jeg ler hver gang så tårene triller når jeg tenker på denne "akademikeren" og historien bak hvordan han ble student.
13.sep.2007 @ 00:24
Postet av: Per Berge
Svar til dolf aarlnd .
Mener du att dette er en ubegrunnet skepsis til visse innvandrere der nede? Bruker ikke ordet rasisme som deg da jeg mener begrunnet skepsis er noe annet. Og ordet rasisme er jo nesten ødelagt av sosialister og ikke-vestlige her i Europa.
Ett annet spørsmål jeg ville hatt ett svar på er om du mener den etnisk-nordAfrikanske og andre muslimske innvandrere blant Brussels befolkning ikke viser rasisme?
Må jeg få påpeke att over 50% av innbyggerne der er ikke-vestlige innvandrer og i størts grad fra muslimske land. Ellers kan jeg påpeke att den Vlamske regionen er den som bidrar bla, Brussel med sårt tiltrengte skattekroner for sine innbygeres livsopphold. Er det da fortsatt rasisme og ville skille seg fra sitt problembarn?
15.sep.2007 @ 22:49

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5523338
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits