De polske tvillingene

Den ene er statsminister, den andre er president.  Tvillingene Jaroslaw og Lech Kaczynski kommer til å være i nyhetsbildet de neste dagene. Det er riktignok bare en av dem som er tilstede på EU-toppmøtet i Brussel, for å forhandle om en ny traktat for EU.

Helt fram til onsdag var det uklart hvem av tvillingene som skulle representere Polen på EU-toppmøtet. De andre EU-lederne ser det som et godt tegn at det ble presidenten. Han regnes som mindre tøff enn broren.

 Før møtet har tvillingene proklamert at de er villige til å dø for kvadratroten. Dette kommer jeg tilbake til.

Jaroslaw og Lech Kaczynski er 58 år gamle. Katolikker, jurister og konservative. Betegnes som svært intelligente. Før presidentvalget i 2005 uttalte Jaroslaw at han ikke under noen omstendigheter kom til å bli statsminister, hvis broren ble president. Etter seier i parlamentsvalget ble han det likevel.
 
De polske brødrene har få politiske venner blant de andre EU-lederne. De opptrer gjerne uforutsigbart og er mer EU-skeptiske enn det polske folket.

Før EU-toppmøtet har tvillingene stått hardt på at Polen må få økt innflytelse i EUs beslutningsprosess. Det er her kvadratroten kommer inn.  I forslaget til ny traktat er stemme-systemet fra den gamle grunnloven adoptert. Polen mener de tildelte stemmene er for få, f.eks i forhold til Tyskland. Tvillingene påpeker at ordningen gir land som Tyskland, Storbritannia og Frankrike muligheten til å blokkere en rekke saker i EU. Polakkene ønsker at stemmetallet skal regnes ut etter kvadratroten av innbyggertallet. Dette er de altså villige til å sette livet inn på i forhandlingene i Brussel. 

 Siste utspill fra Kaczynski-brødrene er at  Polen egentlig skulle hatt 66 millioner innbyggere og ikke rundt 38 millioner som i dag. De vil nemlig også regne med ofrene for nazi-Tyskland i 2.verdenskrig.  Vi krever bare en ting , at vi får tilbake det som er tatt fra oss, sier  statsminister Kaczynski til polsk radio.  Den polske ideen om å telle døde personer inn i stemmetallet er absurd,  sa den danske statsministeren rett før toppmøtet startet. 

Det er mange her i Brussel, som tror at tvillingene, representert ved en av dem, langt på vei kommer til å lykkes med sitt hardkjør. Vi får se lørdag morgen en gang, langt på overtid for EUs toppmøte.  
 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5467764
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits