Blå bølge

I helgen skyllet en blå bølge over Frankrike og Belgia. Begge landene gjennomførte parlamentsvalg og sosialistene møtte sitt Waterloo begge steder. President Nicolas Sarkozy stemte søndag og dro rett til et av statssjefens feriesteder. I trygg forvissning om at velgerne var i ferd med å gi ham det mandatet han hadde ønsket seg, for å gjennomføre de varslede reformene. 

Til og med kona, Cecilia Sarkozy støttet opp. Det er ingen selvfølge. For det vakte oppsikt at den kommende presidentfruen avsto fra å stemme i presidentvalget den 6.mai. Enda mer oppsiktsvekkende var det at den avisen som gravde opp saken, ikke turde å trykke den.

I det franske parlamentsvalgets første omgang fikk høyrepartiet UMP rekordhøye 46 prosent av stemmene. Flere av regjeringsmedlemmene, deriblant statsminister Francois Fillon og arbeids-og økonomiminister Jean-Louis Borloo ble direkte valgt med mer enn 50 prosent av stemmene i sitt valgdistrikt. Sarkozys overraskende trekk etter presidentvalget,  da han utnevnte både sosialister og sentrumspolitikere i regjeringen, betalte seg i går.

Sosialistpartiet fortsetter å tape terreng i Frankrike. Mange av partiets velgere satt hjemme, skuffet etter Ségolène Royals nederlag i presidentvalget. Sosialistpartiet lider sterkt under svak og uklar ledelse og manglende modernisering. Typisk for krisen i partiet, er at det i går lenge var uklart hvem som først skulle kommentere valgnederlaget; partileder på oppsigelse, Francois Hollande eller samboeren og mulig påtroppende partileder, Ségolène Royal.

På søndag finner andre runde av parlamentsvalget i Frankrike sted. Sarkozys parti ligger an til å få et overveldende flertall i den franske nasjonalforsamlingen.

Mindre oppmerksomhet får parlamentsvalget i Belgia. Landet er lite, og partisystemet kan være vanskelig å forstå. Det er partier både for de fransktalende og de flamsktalende i dette språkdelte landet. Siden Flandern er den største delen, vinner nesten uten unntak de flamske partiene. Det belgiske kartet må også tegnes med mørk blå penn. Sosialistpartiet er taperen i begge delene av landet.

For første gang på lang tid er ikke sosialistpartiet i Wallonia, den fransktalende delen,  største parti. Sosialistpartiets problem er korrusjonsskandaler. Det går nesten ikke en uke uten av nye lik faller ut av skapene, særlig i den tidligere gruvebyen Charleroi.

Valgets vinnere er de flamske kristendemokratene og de fransktalende liberale, samt de grønne.  Nåværende statsminister Guy Verhofstadt , flamsk liberal, går av og favoritt til å bli ny statsminister er Yves Leterme, en 46 år gammel flamsk kristenkonservativ jurist. Det kan ta lang tid før en ny regjering ser dagens lys. En belgisk regjering er alltid en koalisjon, gjerne med opptil fire partier. Heftige forhandlinger venter. 

Uvant for oss å se kongefamilien stemme, men i Belgia gjør de det. Alle bortsett fra kongeparet selv. Hva for eksempel  kronprinsparet stemmer er ikke kjent, men neppe sosialistpartiet?Både franske og belgiske sosialister må gjennom en grundig selvransakelse og en modernisering for å ha en mulighet ved kommende valg.  

Kommentarer:

Postet av: Antisosialist
Dette er jo kjempebra da, mest mulig blått er utelukkende av det gode. Spesielt når det også er snakk om en kar som ikke vil slikke muslimer opp etter ryggen, slik vi desverre har her hjemme.
Måtte den blå vinden skylle over hele Europa
11.jun.2007 @ 18:55

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5459854
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits