Nærkontakt med G8

G8 er et rart sted. Akkurat nå pågår det en fest i  pressesenteret (natt til onsdag). Det er offisiell åpning av pressepalasset som tyske myndigheter har bygget i en staslig badeby fra det gamle DDR.  På festen er det sponset mat og drikke og danseorkester.

Tidligere i kveld var det mange av  mine 4000 akkrediterte kolleger hadde gjort unna dagens jobb, og hadde god tid til å delta på festen. I disse sene timer høres  lystig sang fra stranden. Som TV-journalist jobber du ofte både sent og tidlig, og åpninger av pressesentere er ikke en prioritert oppgave.

Pressesenteret er langt unna det meste. Vi er langt fra demonstrantene som har base i Rostock og vi er kilometervis unna luksushotellet i Heiligendamm. Skal vi inn til det aller helligste, nemlig møtehotellet, må vi regne med å bruke opptil halvannen time.

Derfor er det  mange av de  tilreisende journalistene som kommer til å følge hele G8-møtet fra pressesenteret her i ingenmannsland. Her er det dessuten super TV-overføring fra alle de store begivenhetene, som f.eks G8-lederens ankomst på flyplassen eller det planlagte familiebildet foran søylene i Heiligendamm.

Kommer Laura, Cecilia eller Cherie til å være med på det? De er nemlig også med. Ektefellene har egen vert; Joachim Sauer. Han er ektemannen til Angela Merkel og kan guide fruene rundt i det eksklusive spa-anlegget hvor G8-møtet finner sted.

Mye er snudd på hodet på G8-møte. Demonstrantene mener politiet er aggressive og har rmye rett i det. Selv er de også rimelig sinte, også på journalister. Idag skulle vi raskt filme på utsiden av en av campene som demonstrantene bor i.

Det var fullt av anti-globalister på den offentlige veien forbi leiren. Fordi vi vet at mange av demonstrantene ikke liker å bli filmet - selv på offentlig sted - var vi ganske diskrete. Ingen grunn til å provosere unødvendig. Ikke mange minuttene etter dukker det opp ungdommer med walkie-talkie og bandolær, minst like myndige som en grønnkledd tysk politimann. Vi har filmet ulovlig og de vil ha kassetten, krever de.

Samtidig dukker flere maskerte og hettekledde ungdommer opp og blokkerer vår bil. Etter å ha gitt et raskt kurs i pressejus, samt krevd om å få snakke med en presseansvarlig, jekker ungdommene seg ned. Det hele slutter med en unnskyldning og en invitasjon til å komme tilbake imorgen - inn i leiren. Vi drar avgårde og ungdommene kaster seg over neste TV-team, som forhåpentligvis også kan sin pressejus. 

Hvis du har inntrykk av at G8-møtet har pågått en tid nå - er det helt feil. Det er først  onsdag ettermiddag det starter. Jeg kommer tilbake med mer.,

Følg med.

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Det må jo være rimelig frustrerende for de som da forsøker å organisere lovlig aksjoner og protester, når disse blir regelrett ødlagt av aksjonister som ikke er tilstede på annet grunnlag enn å lage bråk.
Dette ser vi jo hvr eneste gang det er G-8 møte. Fredlige og vel organiserte protest blir ødlagt av direkte hærverk og pøbelstreker.
Og vi har jo fra Heiligendamm sett at tysk opprørspoliti IKKE bruker silkehansker hvis de ikke får det som de vil.
Tøff justis på sjøen utenfor hotellet, i følge kveldens tv-bilder.
07.jun.2007 @ 23:00 URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5456685
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits