Trafikk og anarki

Å lage TV er ofte en kamp mot klokka. Ikke sjelden gir bilkøer akutte stressymptomer når du skal rekke et intervju, et punkt for direktesending eller nå fram til en god internettforbindelse.  


image29
Eksempel på bil i Belgia. (Foto: Mathias Sørsdahl Ask)  
 Når jeg stamper foran det som der og da synes som et meningsløst lyskryss, tenker jeg på Hans Monderman. Han er ingeniør. For nesten 30 år siden fikk han i oppdrag av nederlandske myndigheter å få ned antallet trafikkulykker.  Han tegnet og utbedret.  Det ble flere skilt og trafikklys, men ikke færre ulykker.


Han fant ut at det var umulig å bygge og utbedre seg ut av ulykkene. Problemet satt i bilistenes, syklistenes og fotgjengernes hoder. Derfor fant Monderman ut at han skulle fjerne alle skilt, alle lys og overlate det hele til oss. Vi som kjører, sykler og går i gatene. Da må alle ta hensyn til hverandre, mente nederlenderen og trodde på det gode i menneskene. Da begynte antallet ulykker å gå ned. Før Nyhetskanalen startet var jeg i Nederland og kjørte rundt med Monderman i hans eksperiment. Det fungerte. I byer og tettbygde strøk, vel og merke. På motorveier mener Monderman at vi fortsatt må ha fartsgrenser og at fysiske barrierer f.eks mellom kjørebanene kan hindre alvorlige ulykker.

 

Folk tilpasser seg hverandre, slipper hverandre fram og vi snakker til hverandre med blikk og gester. Farten blir lavere, men trafikken flyter bedre og ergo kommer du fortere frem.

 
I Brussels gater kjører vi som svin. Vi gasser på for å rekke over lyskryssene. De gestene vi viser er ikke for å være hyggelige. Resultatet er at trafikken hakker i vei. Fra bånn gass til sneglende køer.

Belgia er et land som praktiserer ekstrem høyre-regel. Vikeplikten fra høyre ble til og med innskjerpet fra 1.mars av. Selv om en bilist som kommer fra høyre stopper , (altså kjører du ) men likevel bestemmer seg for å kjøre og kræsjer i deg , er det  du som er skyld i kollisjonen.  Og vi snakker da om bilister som kommer ut fra den minste sidevei. Så mens vi spinner fra lyskryss til lyskryss på Brussels boulevarder,  kjører vi med hjertet i halsen i angst for å bli påkjørt av en som kommer fra en sidevei.

 

  Da tenker jeg på hva som ville skjedd hvis alle lyskryss og skilt i Brussel ble fjernet. Ifølge Monderman er det ikke størrelsen det kommer an på. Dette kan fungere i byer og områder som både er små og store.

 

Noen som kunne tenke seg å prøve litt anarki i bytrafikken?

   

Kommentarer:

Postet av: per
Såvidt jeg har forsått så går skillet mellom nord og sør i europeisk trafikkultr nettopp langs grensen Nederland/Belgia. Egne erfaringer tyder også på det.

Så det som kanskje fungerer greit i Nederland blir...le chaos complét i Belgia...?
21.mai.2007 @ 17:40
Postet av: Kim Andreas Ekeland
"Selv om en bilist som kommer fra høyre stopper , (altså kjører du ) men likevel bestemmer seg for å kjøre og kræsjer i deg , er det du som er skyld i kollisjonen." Dette er faktisk feil. Jeg har nettopp tatt lappen her i Belgia, og i følge teorien i de nyeste bøkene samt flere kjørelærere, så mister man all forkjørsrett når man stopper. Mao, hvis noen kommer fra høyre og stopper for å slippe deg inn, så kan de bak deg bare pøse på uten at han som kom fra høyre kan kjøre fordi han stoppet. Han må vente til noen slipper han inn. Forkjørsrett opphører i Belgia med en gang man stopper.
21.mai.2007 @ 22:22
Postet av: ?
Dette må vi forsøke å finne ut av. Slik jeg leser de nye reglene er det nettopp dette som er opphevet fra 1.mars. Dette er info fra det belgiske instituttet for trafikksikkerhet:

Sécurité routière La fin d'une règle spécifiquement belge, source de conflits : La priorité de droite est absolue.

Priorité de droite : nouvelles règles


Les règles relatives à la priorité de droite changent le 1er mars 2007.
La règle selon laquelle le conducteur qui a priorité perd celle-ci lorsqu?il remet son véhicule en mouvement après s?être arrêté est abrogée.

On attendait cette modification depuis longtemps et ce sera une petite révolution sur la route », prédit Benoît Godart, porte-parole de l'Institut belge de la sécurité routière (IBSR).

Sitat fra transportminister Renaat Landuyt, på pressekonferanse 27.februar 2007. " Alle sjåfører må vike for den som kommer fra høyre ,også den som har stoppet."

Det som er sikkert er at det lønner seg å passe på den som kommer fra høyre, uansett.22.mai.2007 @ 09:42
Postet av: ?
Hei Per

EU-kommisjonen finansierer nå et prosjekt hvor en rekke byer forsøker dette. Det er blant annet Ejby i Danmark, Ostende i Belgia, Bohmte i Tyskland og Suffolk i England. Dessverre ser det ikke ut til at det er noen byer i det sørlige Europa som deltar, da hadde vi kunnet se om dette fungerer der også. Bortsett fra å fjerne skilt og lys, så fjerner også trafikkplanleggerne fysiske hindringer mellom f.eks bilister og syklister slik at alle deler veien. Da må vi automatisk ta mer hensyn. Bare i Tyskland finnes det over 700 ulike skilt. Undersøkelser viser at vi ignorerer svært mange av dem. Min erfaring er at det faktisk er mindre rå kjøring i Paris enn i Brussel, av en eller annen grunn.
22.mai.2007 @ 10:06
Postet av: Morten
Kim, du tar nok feil her. Det du sier var tilfelle før første mars 2007, men da forsvant også den regelen du nevner. Nå er vikepliktsreglene her i overenstemmelse med (meg bekjent) alle andre europeiske land.

Forøvrig må jeg si at jeg selv har ingen problemer med å kjøre i Brussel. Synes generellt sett at folk er relativt vennlige, spesielt dersom du bare er tydelig med hva du har tenkt å gjøre.

Men sjåfører i Belgia har nok en del å lære. Bruk av blinklys er de svært dårlige på, og å følge fartsgrensene er de heller ikke særlig gode på. Enten kjører de for fort, eller altfor sakte, som igjen kan føre til farlige forbikjøringer. Skal innrømme at det sistnevnte neppe er noe problem i Brussel sentrum :)
22.mai.2007 @ 10:42
Postet av: Jan-Aage
Var nettopp i Indonesia på ferie, og selv om anarkien kanskje ikke er satt i system (ironien lenge leve) slik som her, var det omtrent slik trafikken fungerte der også. Sikkert massevis av ulykker, men det er lenge siden sist jeg så mer oppmerksom kjøring og bruk av tydelige signaler for å fortelle andre hva du har tenkt å gjøre. Står i sterk motsetning til f.eks. norsk trafikk der blinklys stort sett brukes for å bekrefte at man har kommet seg helskinnet gjennom en sving ;-)
22.mai.2007 @ 14:47
Postet av: Kim Andreas Ekeland
Morten, det er nok du som tar feil her. Jeg tok nemlig både teori og praktisk etter 1 mars. Stopper man, har man ikke forkjørsrett lenger hvis man kommer fra høyre...
31.mai.2007 @ 18:42

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5444772
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits