Eksplosivt

Egentlig viste jeg det. At det har ikke skjedd noe særlig i franske forsteder siden 2005 - kanskje i noen forsteder, men ihvertfall ikke i Clichy-sous-bois utenfor Paris - hvor opptøyene startet i oktober i 2005. Utløst av at to gutter med innvandrerbakgrunn, som døde i en trafostasjon. De skal ha gjemt seg der, engstelige for å bli tatt av politiet.
 Forstedene eksploderte. Unntakstilstand. Portforbud. Skoler, idrettshaller og andre offentlig bygg ble satt i brann. Tilsammen 11000 biler brant.
   Dette er valgkampens største sak, eller burde ihvertfall være det.  Derfor ville vi selvfølgelig lage reportasje fra Clichy-sous-bois, selv om ryktene allerede hadde nådd meg. Flere journalister og kameramenn var blitt angrepet. Det ble vi også flere ganger sist gang vi var der - men det går som regel bra. Du må alltid ha en bil i nærheten når du er i Clichy-sous-bois, for det blir lett eksplosivt. Det ble det også for oss idag. Vi var i en intervjusitasjon da vi skjønte at vi måtte komme oss unna. Vi trodde vi rakk å komme bort til drosjen. Det gjorde vi ikke. To unge gutter kom løpende - en med caps - en med hette over hodet. Den ene forsøker å ta kameraet vårt. Jeg kaster meg i drosjen. Kameramannen får sparket vekk overfallsmannen fra sin liggende posisjon i bilen. Han får et dypt kutt i haken. Mens jeg er opptatt av hva som skjer, åpner den andre ungdommen døren på min side og i løpet av sekunder forsvinner min veske.  Drosjen spinner avgårde.  JOurnalister er ikke populære i dette kvartalet med nedslitte fasader og gamle utrangerte biler langs veien.
Tilsynelatende rolig, men du skal ikke oppholde deg der mange minutter før de kommer. Sinte, unge menn med innvandrerbakgrunn. Voldelige. 
 . Det er mulig å forstå det. De må føle seg som dyr i bur. Vi kommer for å kikke og brette ut elendigheten deres. 

      Det er mange tikkende bomber i forstedene. Det skal lite til før biler igjen brennes. Hva skjer når valget er over?

Kommentarer:

Postet av: Tommy
Godt å bli oppdatert på europeisk politikk, i disse dager fransk politikk.

Et spørsmål til deg, Elin: Tror du forstadene vil ha best av en valgseier til Ségolène Royal - eller vil det ha mindre å si? Kan forsteds/integreringsproblemene i Frankrike forstås i en høyre/venstre-tenkning politiks, eller er det irrelevant i forhold til slik klassisk tenkning?
20.apr.2007 @ 20:29
Postet av: Hilde
Flott at du bringer oss nærmere problemene i Frankrike, selv om det nok var ubehagelig å oppleve dette!
20.apr.2007 @ 20:30
Postet av: ?
Takk for spørsmålet, Tommy

Ansvaret for forholdene i forstedene må deles mellom høyre-og venstresiden i Frankrike. Vi snakker her om minst 30 års feilslått integreringspolitikk.
Det er vanskelig å si om folk i forstedene vil tjene på den ene eller den andre presidenten. Prolemene her er veldig sammensatte. Royal har foreslått en rekke statlig finansierte reformer, blant annet en arbeidskontrakt for unge. Sarkozy satser på skattelette til næringslivet for å få stimulere til vekst og arbeidsplasser. Det som er sikkert er at Frankrike trenger en sterk politiker, for å gjøre noe fundamentalt med de sosiale problemene i forstedene.
21.apr.2007 @ 17:39

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5417326
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits