Han klarte det igjen

image26
                                                                                                                    (Foto:Mathias Sørsdahl Ask)

Igjen har Jean Marie Le Pen klart å vri debatten over på sin banehalvdel. Midtveis i valgkampen dukket debatten om nasjonal identitet opp.  Hadde Nicolas Sarkozy foreslått et departement for innvandring og nasjonal identitet, hvis han ikke følte presset fra Le Pen?
Plutselig begynte sosialistene å synge nasjonalsangen på slutten av valgmøtene og Royal mente elever skulle sy franske flagg i håndarbeidstimene. 
Debatten var i gang. Det burde den egentlig vært for lenge siden. Ikke om innvandring, men om forholdene for de mange millioner  første og andre-generasjons franskmenn og innvandrere som bor i forstedene i Frankrike.  Om arbeidsledighet opp i 25 prosent for unge mennesker. Le Pen har rett i en sak, nemlig at integreringen har vært fullstendig feilslått i Frankrike gjennom tretti år og det har både høyre og venstresiden ansvaret for. Du trenger ikke være høyreekstremist for å skjønne det.
Å intervjue Le Pen er som å skru på en bryter. Ut strømmer den samme leksa om at innvandringen er Frankrikes største problem - og i fremtiden vil alt bli mye verre.   
Jeg møtte ham i januar i herskapshuset han eier rett utenfor Paris. Her jobber han sammen med sine nære medarbeidere, blant annet datteren Marine, som leder valgkampen. To store bikkjer halser omkring og stemningen er gemyttelig. 76-åringen er blid og sjarmerende. Helt til jeg nevner hans gamle straffesaker. I 1998 ble han dømt for å ha angrepet en   kvinnelig sosialistisk ordfører. I 1987 ble han dømt til en bot på 150 000 euro etter å ha sagt på TV at de tyske gasskammerne var en detalj.

Få franske politikere er så dyktige i direkte møte med velgerne som Le Pen. Han har en genuin intuisjon og kjenner sitt publikum godt.  Hans viktigste saker i denne valgkampen er å ta tilbake kontrollen over Frankrikes grenser(dvs ikke ta imot flere innvandrere), at franskmenn skal stå først i boligkøen, massive skattekutt og han kjemper for at husmoren skal få økte rettigheter. Det gjenstår å se om misnøyen i Frankrike anno 2007 er så stor at Le Pen igjen lykkes med å komme til 2.valgomgang. Mitt tips er at Bayrou denne gangen har blitt franskmennenes ventil for misnøyen.

Kommentarer:

Postet av: Arne Donk
Det er trist at kun personer som Le Pen skal ha monopol på misnøye over de enorme innvandringsproblemene i Frankrike.
Om 50år har Frankrike muslimsk flertall. Dette vil fundamentalt forandre Frankrike og Europa. Hvorfor er det rasister som skal ha monopol på denne debatten? Dette angår alle som tror på vestlige verdier, likestilling og det sekulære samfunn.
19.apr.2007 @ 09:26

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5416025
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits