Rettferdig på sekundet

Det er 12 kandidater ved det franske presidentvalget. Hvor mange kan du  navnet på? Du har neppe hørt om Gérard  Schivardi eller  Dominique Voynet. De kommer kanskje til å få henholdsvis 0,5 og  1  prosent av stemmene ved søndagens valg, men på TV er de like store som alle andre kandidater.

 

 Det er noe sjarmerende gammeldags, men likevel grunnleggende rettferdig at alle de franske presidentkandidatene skal få lik tid på TV og radio. De siste 14 dagene er alle innvilget 45 minutter hver, enten du heter Sarkozy eller Laguiller.  Det er en egen kommisjon som overvåker at dette følges.

 

Dette er en av grunnene til at det ikke har vært noen store TV-debatter til nå i valgkampen, en annen grunn er at politikerne selv ikke ser seg tjent med å krangle med andre politikere for åpent TV-kamera.

 Debatter med stoppeklokke blir sjelden friske og engasjerende. Ekstremt dårlig TV, ville vi si. Et likhets-ideal  som ble forlatt i Norge før TV2 kom på lufta.  

 

Valgkampen i Frankrike blir derfor sett med våre journalistiske øyne litt springende, fordi TV ikke er en felles arena for å løfte spørsmål som f.eks miljø. I den store kveldssendingen til TF1 er det hver kveld en bolk med dagens valgmøter. Her får altså Royal over tid like mye tid som Nihous ( som aldri kan drømme om å komme til andre valgomgang).  Det gis sjelden separate intervjuer om dagsaktuelle saker, så  gårsdagens utspill fra  Sarkozy blir kanskje svart på av Royal fra talerstolen i dag. Det gir journalistene færre muligheter til å vinkle sakene eller å gå dypt inn i en problemstilling. Utallige saker og utspill flommer forbi.

 

Velgerne derimot, de strømmer til de gode gamle folkemøtene, som politikerne selv arrangerer.

 

Er den franske valgkampen et forbilde?Mer og mindre kjente presidentkandidater hengt opp i en by i Sør-Frankrike. (Foto:Mathias Sørsdahl Ask)

image27

Kommentarer:

Postet av: jmjjjjm
k
22.mai.2007 @ 15:40

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5414802
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits