Innvandrergutten

 

I 2003 ble Nicolas Sarkozy spurt om han  noen gang tenkte på å stille som presidentkandidat når han så seg i speilet under barberingen om morgenen.

-         Ikke bare da, svarte Sarko.


image25


(Foto:Mathias Sørsdahl Ask)
       

Det er ingen ting i veien med ambisjonene og viljen til 52 år gamle Nicolas Sarkozy.  På et valgmøte jeg var i Toulouse denne uka forsøkte han å tenne tilhørerne. De kommer fra middelklassen, er pent kledd og kaster seg ikke ut i uhemmet hyllest. Det er nesten ingen med innvandrerbakgrunn i salen, bortsett fra hovedpersonen selv; Nicolas Sarkozy.  Han har ungarsk far og halvt gresk mor.  Det har fått høyreekstremisten  Le Pen til hånlig å karakterisere høyre-sentrum-politikeren for innvandrergutten.  Sarko spiller selv på sin bakgrunn på valgmøtene. Siden valgkampen startet har et av yndlingsuttrykkene i hans valgtaler vært: - Jeg er franskmann av blandet blod.

 

I over tjue uker har Sarkozy  ledet på meningsmålingene foran presidentvalget som starter 22.april. Meningsmålerne mener UMP-kandidaten kan være overvurdert og høyreekstremisten, Jean Marie Le Pen kan være undervurdert på målingene. Det er fortsatt mange som lyver fra seg støtten til Le Pen.

 

Sarko forsøker å dempe sin karakteristiske stil, som i beste fall kan kalles energisk, i verste fall aggresiv.  Etter å ha fulgt både sosialisten Ségolène Royal og Sarkozy ute på valgmøter  er jeg lite imponert over dem som folketalere. Sarkozy virker matt og sliten vel en uke før første runde av valget.  Han lover skattelette, spesielt for dem som vil jobbe mer enn 35-timers-uka. Ikke overraskende mener tidsskriftet The Economist at Sarko er beste mann til å få Frankrike på fote igjen.

 

Før første runde har Sarko lagt seg mot høyre for å stjele velgere fra Le Pen. Han er allerede i gang med å planlegge valgkampen før 2.runde. Da vil han legge seg inn mot midten for å sanke stemmer blant sentrumsvelgerne.  Når Sarko ser seg i speilet under barberingen i disse dager kan han ikke ta det for gitt at det er en framtidig president han ser, selv om han leder på meningsmålingene.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5413133
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits