Mmmmmmmh!

Påskekolleksjonen har vært utstilt lenge nå. (foto: Mathias Sørsdahl Ask)
Tunge, søte og dyre.
Du blir mett bare av å se på.

 I Belgia er ikke sjokolade (bare) kommers. Det er kunst. På oppfordring fra Øystein (se kommentar under Byen i mitt hjerte) skriver jeg om sjokolade. Hvorfor er Belgia et sjokolade-land ? Hvorfor ikke Nederland eller i større grad Frankrike? Etter Øysteins etterlysning har jeg gjort research blant belgiere. Teoriene er mange:


Kakao fra belgiske kolonier?


At de katolske belgierne nyter livet i langt større grad enn sine protestantiske naboer lenger nord ?


Lett tilgang på råvarer via den enorme havna i Antverpen?Forklaringen er at det var en sveitser som brakte sjokolade-kunsten til Belgia. I 1857 kom apotekeren Jean Neuheus til Brussel for å åpne butikk hvor han solgte halspastiller. Det var langt mer  penger i søte fristelser enn i skarpe drops.  Han satset derfor på  luksussjokolade og flere fulgte etter.


 
image22
 

Den ekte belgiske sjokoladen er ikke hard sjokolade som vi er vant til. Den er håndlaget og går heldigvis ut på dato etter et par uker. Ergo må den spises raskt. Dessuten kalles det ikke sjokolade, men praliner. For en del år tilbake laget jeg reportasje på en belgisk sjokoladefabrikk. Et fascinerende skue, hvor godt gammeldags håndverk fortsatt holdes i hevd. Det støpes et skall i sjokolade og så puttes det forskjellig fyll i hver eneste sjokolade for hånd! Nøtter, champagne, frukt eller andre godsaker. Ikke rart sjokoladen blir kostbar. 
 

Pralinene oppstod i Frankrike på 1700-tallet, og både Sveits, Østerrike, Frankrike og Belgia er sjokolade-land. I Belgia er sjokolade-makerne like kjent som våre kjendiskokker hjemme. Nye og mer moderne chocolatiers kommer til og puster de gamle i nakken. Hvilken eksklusiv sjokolade-pose du som kunde går med i hånden sier mye om hvem du er . Her er det trender og mote som for andre luksusvarer.


 

Også innpakningen er en egen kunstart. Kona til apoteker Neuheus ble etter hvert lei av at pralinene smeltet sammen til en grisete deig nederst i papir-kremmerhuset og den spesielle sjokoladeboksen, ballotin, ble oppfunnet .  Å besøke en sjokolade-butikk er høytidelig. En søtsaks-katedral full av speil og lysekroner. Du peker ut hver enkelt bit du vil ha. Kjøper du en halv kilo har du rett til to smaksprøver.


 

En belgier spiser i gjennomsnitt 8-9 kilo sjokolade i året. Det er veldig mye sjokolade.


 

 Jeg sender en vennlig tanke til alle som sitter i snøfonna med en klassisk kvikk-lunsj. God påske - med eller uten sjokolade.


 

Kommentarer:

Postet av: Kristoffer Hansen
Hei, fin artikkel og alt det her, men jeg må bare nevne at i din liste av land kjent for sjokolade glemte du Italia!
Venchi, er et kjent merke som lever en utrolig god sjokolade!
Anbefaler deg på det sterkeste å teste hvis du har smakt belgisk sjokolade =)
m.v.h Kristoffer Hansen
25.aug.2007 @ 01:24

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5202786
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits