Bedt i bursdag

193797-12Jeg er sikkert ikke den eneste som synes det er litt svett med selskapsleker på fødselsdager, særlig når noen er så voksne at de fyller 50.  Nå har heldigvis EU rigget ned de fleste planene om leker ved neste helgs feiring av sine 50 år. Feiringen i Berlin vil styres etter kjent oppskrift ; mye pauker og basuner, pomp og prakt. Pluss forsøk på å lage en folkefest, etter mønster fra fotball-VM sist sommer.

 

Da EU opprinnelig planla feiringen var det lagt opp til Grand Prix-liknende sang-og danse-feiringer, konkurranse om den beste Europa-kaken og mye mer folkelig moro. Dette satte enkelte av de nye medlemslandene seg imot . De hadde fått nok av å bli utkommandert i gatene for å synge og hylle styresmaktene i sine år med kommunisme.

 

Før jeg reiser til Berlin for å dekke at det er 50 år siden Roma-traktaten ble underskrevet har jeg snakket med en del politikere og eksperter. De fleste er enige om at EUs første 50 år har vært en suksess. Suksess, fordi det har vært fred på europeisk jord. (Da ser vi bort i fra at Balkan er en del av Europa). Suksess, fordi  de harde 30-åra med depresjon og krakk ikke har gjentatt seg, selv om det har vært tøffe tider innimellom.  

 

Men., i likhet med mange andre halvt-hundre-åringer, er EU i midtlivskrise. Det kommer ikke til å skorte på store ord og historiske betrakninger når stats-og-regjeringssjefer feirer til helga. Det kan likevel ikke skjule at den europeiske økonomien ikke blomstrer som den skal, selv om Tyskland har fått litt fart på seg. Politisk er også unionen i dødvannet, etter at forfatningstrakten eller grunnloven som den kalles, ble refusert av nederlendere og franskmenn. De tidligere øst-blokk-landene sliter med å tilpasse seg markedsøkonomien og de fleste har et stykke igjen får de får komme inn i euro-klubben. 

 

EU har sjelden vært folkets favoritt: Det viser de utallige undersøkelsene som både EUs eget statistikkbyrå og medlemslandenes gallup-institutter gjennomfører. EU-toppene er stadig opptatt av å gjøre Unionen mer populær.

Den beste  bursdagspresangen EU-lederne kan gi folket, er arbeid til de fortsatt rundt 20 millioner arbeidsledige i Europa.  Det er ikke gjort i en håndvending. Inntil denne presangen er klar , blir EU  litt mer populær ved de enkle og dagligdagse prosjektene. F.eks ved å tvinge teleselskaper til å kutte roaming-kostnadene ved mobiltelefoni over grensene. Ikke noe grensesprengde prosjekt i europeisk politikk eller økonomi. Men det betyr mer for folk flest enn hvorvidt EU har en grunnlov eller ikke.

 

Hva vil du gi EU i bursdagspresang?   

 

  

Kommentarer:

Postet av: Jonas
EU fortjener ikke en drit. De har ødelagt norsk landbruK!
19.mar.2007 @ 14:13
Postet av: henrik
Norge og alle oljepengene våres. Landbruket er ubrukelig uansett...
19.mar.2007 @ 14:40
Postet av: Billy Berlin
Hvordan kan EU ha ødelagt norsk landbruk når Norge ikke er med? Og har holdt landbrukspolitikken utenfor EØSW-avtalen? Norge kunne ønsket seg EU.mat til bursdagen. Den er god den!
19.mar.2007 @ 15:58
Postet av: Randi JENSEN
De fortjener en stor!! kaktus fordi de bare er ute etter pengene våre (les oljen og fisk).

Har du noengang reist med båten fra Danmark til Bergen? Det kryr av bl.a. tyskere med store biler/frysere med kun ett mål for øyet, nemlig å fiske!

Dessuten: Hvorfor betaler Norge mye mere enn f.eks. de andre EØS-landene for medlemskapet til øst-landene? Dårlige forhandlere?
19.mar.2007 @ 17:08
Postet av: Roald Bentzen
Et nytt medlem som heter NORGE (NOREG), burde være en fin gave - Hjelp til sevhjelp!
19.mar.2007 @ 17:09
Postet av: Hedda
Hvorfor i all verden skal vi gi noe til EU? Vi er ikke medlemmer. Vi gir EU nok som det er sånn til vanlig. Det eneste EU vil ha er pengene våre. I forhold til hvor mye penger vi vil pumpe inn om vi skulle bli medlemmer får vi svært lite vi skulle ha sagt. Vi får lite eller ingenting ut av å bli med i EU.
19.mar.2007 @ 18:00
Postet av: Oslofyr
Det EU virkelig burde fått i present er gode grunnlovsskribenter. Hva mener jeg nå? Jo, det skal jeg fortelle.

Den norske grunnloven, hvis du printer den ut, tar 7 A4-sider.

Den amerikanske grunnloven, hvis du printer den ut, tar såvidt jeg huske 6 A4-sider.

EU-grunnloven tok altså .. 200 sider eller mer? Tungt leselig stoff, atpåtil.

Det EU burde skaffe seg er noen som kan skrive en grunnlov som er kort og konsis. Som ikke inkluderer alt mellom himmel og jord. Som er såpass kortfattet at enhver person i EU kan lese gjennom den i løpet av en times tid. *DET* ville være en grunnlov det stod respekt av, og en grunnlov som folk faktisk ville kunne finne på å stemme FOR.

19.mar.2007 @ 19:58 URL: http://www.nwo.no
Postet av: Hakke Spett
EU bør få en STOOOOR takk for at de store i Europa holder fred og samarbeider !!
Som gave bør de få lov å nekte nyrike, bakstreverske og narsissistiske nasjoner medlemskap i denne fredsprosessen.
20.mar.2007 @ 06:47
Postet av: Terje A. Bergesen
Skillsmissepapirer.

EU var et interessant eksperiment. Det kunne ha virket. Det feilet. I dag er Europa i ferd med å spille seg selv ut over sidelinen i verdenspolitikken ene og alene fordi EU er et mislykket eksperiment. Bare to land i EU har økonomier som fungerer, Storbritannia og Irland. Begge disse bør komme seg ut av EU så fort de kan før EU ruinerer dem.

EU feilet og bør oppløses. Nasjonene i Europa bør gå sammen i mindre enheter. Storbritannia og Irland bør finne en samarbeidsløsning. Skandinavia like så. Utenfor EU.
20.mar.2007 @ 07:24
Postet av: Brugde
Kjøp EU en kløpinne, gjerne en litt sånn forseggjort en. Det trenger de, og det er alltid nyttig å ha!
Tjobing!
20.mar.2007 @ 09:31
Postet av: SAH
EU forlanger et stort årlig beløp for at vi skal ha tilgang til deres marked. Hva er det slikt kalles i New York og andre plasser der de har mafia? Er det ikke "beskyttelsespenger"? Viser dette at EU egentlig er et stort Mafiakonsortium? Og nå skal vi også gi en gave til Gudfaren i takknemlighet for at de får mer og mer innflytelse over et land som blir gjort mer og mer til husmenn i eget land pga politikere som ikke ønsker å respektere folkets Nei?
20.mar.2007 @ 09:46
Postet av: hihi
Nobel fredspris
20.mar.2007 @ 10:38
Postet av: Programsekretariatet
Et vel så interessant spørsmål som kunne vært interessant å høre noen refleksjoner rundt, er hva EU har betydd for Norge disse 50 årene. Selv om vi ikke er medlem, er vi sterkt integrert.

Et spørsmål vi tar opp på egen blogg, er om oljehandelen etterhvert bør skje i euro og ikke i dollar.

Til ettertanke?
22.mar.2007 @ 08:48 URL: http://hoyre-programblogg.blogspot.com
Postet av: Ottar
Fredsprisen !

Ingen har gjordt så mye for freden! Hadde fredsprisen vært utdelt i et annet land enn Norge så hadde EU fått den for lenge siden! At mange i Norge er imot norsk medlemskap i EU må ikke hindre oss i å innse faktumet.
01.apr.2007 @ 23:24

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4896446
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits