Sure journalister på sidelinjen

193797-10

Det er vår og valgkamp i Paris.  Vår med primula i beddene og fare for forurensning på grunn av nesten sommerlige temperaturer. Presidentvalgkampen er i ferd med å bli mer og mer intens med tre kandidater som ligger nesten likt. Den konservative kandidaten, Nicolas Sarkozy, sosialistkandidaten Ségolène Royal og den store overraskelsen, sentrumskandidaten Francois Bayrou.

 

Kandidatene reiser rundt på møter og samler tusenvis av allerede overbeviste tilhengere. Men det meste av valgkampen foregår på TV. Det er der folk flest følger kandidatene.  I bloggens tidsalder har valgprogrammene endret seg. Journalistene er satt på sidelinja. Politikerne vil ikke debattere med hverandre. Politikere og velgere vil snakke med hverandre direkte. TV-kanalene tilpasser seg og vårskjemaet er lagt opp deretter.  

 

Det mest populære valgprogrammet PÅ TV heter J'ai une question à vous poser på den kommersielle kanalen TF1. Et meningsmålingsinstitutt har plukket ut 100 franskmenn, et såkalt representativt utvalg. Disse er plassert på et fugleberg i studio og får lov til å stille kandidatene spørsmål direkte. Ofte famlende og upresise spørsmål, men også noen ganger befriende direkte, noe som ofte mangler når elite-journalistene skal spørre ut elite-politikerne.  Frankrikes største TV-stjerne og politiske journalist PPDA , Patrick  Poivre d'Arvor, er redusert til mikrofonholder for folket. Når han synes det blir for håpløse spørsmål forsøker han å mane de utplukkede 100 til å komme med et politisk spørsmål, ikke bare spørsmål av typen; Hva vil du gjøre for de døve, hvis du blir president?

 

TV-kanalen Canal+ har gått et skritt lenger. I programmet  Le grand Journal er det kandidaten som får lov å være sjefredaktør og styre programmet, både gjester og innhold. Og seerne , altså velgerne, elsker det. Program av denne typen samler opp mot ti millioner seere.

 

Men journalistene liker ikke å bli satt til side, så de ansatte i almennkringkasterne i Frankrike har laget et opprop hvor de krever at de kritiske debattene blir gjeninnført. De godtar ikke å bli redusert til lojale mikrofon-holdere. De vil granske kandidatenes forslag og grille politikerne.

 

I Belgia skal det være valg i juni. Kanalene planlegger også denne type programmer, med begrunnelsen at de tradisjonelle politiske debattene er gått ut på dato.  Til høsten er det valg i Norge. Vil vi se 100 representative nordmenn i studio foran Jens, Kristin, Siv og de andre og mine kolleger  som TV-verter og - vertinner løpende rundt med mikrofonen?   

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4767839
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits