Ballade med gassmaske

Jeg er i København for å dekke opptøyer. Sist gang jeg gjorde det var i november 2005 da forstedene i Paris stod i brann. Utstyrt med hjelm og gassmaske er fotograf Ingvild Gjerdsjø og jeg på vei ut i natten.  De to siste døgene har demonstrasjonene kommet ut av kontroll. Tåregassen driver. Biler brenner. Politiet i København er like aggresivt som i Paris. Det er null toleranse for bråk, eller balade, som danskene sier.
     Stemningen i taxien er laber. Det har vært en tung dag. Vi nådde ikke over med vår sak til 18.30-sendingen, noe som er en dødssynd for en journalist. Det hjelper ikke hvor god reportasje du har laget, hvis den ikke blir vist. Dette har faktisk bare skjedd meg tre ganger på 15 år.  Den går riktignok på Nyhetskanalen og i 21-sendingen, men det er surt likevel.
      Siden  det er en stund siden gassmaske var standard-utstyr for oss begge, tester vi ut maskene i taxien. Når politiet har skutt ut sine tåregassgranater er det for sent å fikle med bruksanvisningen.  Filter sjekkes, remmer strammes. 
       Plutselig vrenger en politibil med 8 mann og blålys foran taxien. Ut hopper fem politifolk i full anti-demo-mundur og taxi-døren rives opp. 
- Hva laver I ? 
- Kom dere ut av bilen ! 
Vårt store TV-kamera og to pressekort overbeviser København-politiet at dette ikke handler om to hard-core demonstranter. Men siden de nå først har stoppet oss så mener de det er best at vi blir registrert i boken deres. Nulltoleransen er absolutt. Prøving av gassmaske i bil er høyst suspekt i København om dagen. Vi fortsetter ferden mot Nørrebro. 
   Det er lett å få sympati for de unges sak. Et hus de fikk i 1982 blir solgt og de "autonome" eller selvstyrte kastes ut. Det er like lett å ta avstand fra de voldelige opptøyene vi har sett de siste dagene. Det er ikke akseptabelt å slå seg fram for sin sak.
Men jeg forstår ikke hvorfor ikke Københavns politikere ikke ser det som en fordel å ha dette alternative ungdomsmiljøet samlet i relativt kontrollerte former. Ikke alle unge passer inn i speider, gospel eller idrett. En storby vil alltid ha et mindre frisert ungdomsmiljø. Det vi ser nå fostrer derimot ekstremisme, som kan anta farlige former. Det gir ungdommene påskudd til å lage enda flere brannbomber. Langt mer proffe yrkes-demonstranter enn vegetarianerne og taggerne mfl. fra Jagtvej 69 vil fortsette å komme til København. 

Tid for stille diplomati, skriver Berlingske Tidende i dag. Overborgermester (Røde) Ritt Bjerregaard kommer nok til å finne et nytt hus til de unge. Hun kommer til å bli kraftig kritisert for det, men det vil hun svelge siden det er en stund til hun skal gjenvelges. Roen i gatene gjenopprettes og københavnerne, som begynner å bli lei av tåregass og knuste ruter, puster lettet ut. Og aktivistene i sorte hettegensere kan fortsette å være mot det meste.


      

Kommentarer:

Postet av: Lars
Jeg ser du skriver "Et hus de fikk i 1982...". Fikk de huset eller tok de seg til rette i huset, selv om det ikke var deres?
04.mar.2007 @ 09:13
Postet av: Anders
De fikk huset av kommunen. Men så solgte kommunen det senere.
05.mar.2007 @ 09:11
Postet av: Bente
Anders det er ikke helt korrekt.
De fik brugsretten men overholdt ikke betingelserne.
05.mar.2007 @ 11:18
Postet av: Hans Kr.
Føler du/dere noengang redsel under slike situasjoner? Så det du lagde fra Paris. Derer var ganske tett på situasjonen noen ganger.
Det kan jo bli ganske tett når det står på-
05.mar.2007 @ 12:42 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: elins
Ja, jeg blir redd noen ganger, for det er veldig fort gjort å bli skadet ved f.eks å få en brostein i hodet. Det er ingen vits i å ta noen sjanser. Ingen saker er verd å bli skadet for. TV2 er flinke på utstyr og sikkerhet, ved blant annet å utstyre oss med hjelmer og gassmasker. Normalt går det veldig bra.
05.mar.2007 @ 19:13 URL: http://elins.nettblogg.no
Postet av: Hans Kr.
Takker for svaret.
Kan du si noe om årsaken til at både du og Fredrik G. ble brukt i København?
Vel , var det dramatisk men at TV2 setter inn begge, riktignok på ulike dager synes jeg virker merkelig.
Greit at du reiser opp fra Brussel, men Fredrik G. er vel stor sett stasjonert i midt-østen.
07.mar.2007 @ 03:43 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: elins
For mitt vedkommende var det tilfeldig. Som du vet er det vinterferietid i Norge og det gjelder også TV2. Ofte haster det å få sendt folk på slike hendelser og denne gangen ble jeg spurt, fordi jeg rett og slett var ledig.
07.mar.2007 @ 18:35 URL: http://elins.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4570592
Mitt profilbilde

Elin Sørsdahl

Fra: Lier

Født: 1963

Utdannet journalist ved Norsk Journalistskole. Har erfaring fra avis, radio og TV. Har bodd og studert i Sveits, Sverige og Belgia. Jobber nå for andre gang som journalist for TV 2 i Brüssel.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits